Nieuws

Vogels voeren mag weer!                                                                                                          

Vogelbescherming Nederland roept op om vogels weer te gaan voeren. De organisatie deed dit vanmorgen in de uitzending van Vara's Vroege Vogels. Het advies om tijdelijk niet te voeren en vogels geen drinkwater aan te bieden, kon worden ingetrokken omdat de besmettelijke vogelziekte het Geel (Trichomonasis) op zijn retour is. Werden er in augustus zo’n 400 dode vogels gemeld die vermoedelijk aan de ziekte waren gestorven, in september waren dit er nog slechts 12. De verwachting is dat de komende weken het aantal besmettingen geheel zal stoppen. De ziekteverwekker gedijt namelijk het beste bij hoge temperaturen.


Steden en dorpen zijn belangrijke leefgebieden voor veel vogelsoorten. Met een goede inrichting van het openbaar groen en tuinen kunnen deze gebieden aan belang winnen voor talloze soorten. Vogelbescherming Nederland
Steden en dorpen zijn belangrijke leefgebieden voor veel vogelsoorten. Met een goede inrichting van het openbaar groen en tuinen kunnen deze gebieden aan belang winnen voor talloze soorten. Vogelbescherming Nederland stimuleert daarom het vogelvriendelijk inrichten van tuinen en het voeren van vogels. Het is bij het voeren van vogels belangrijk om badjes, water- en voerstations goed schoon te houden en om drinkwater en strooivoer regelmatig te verversen. Meer tips voor een vogelvriendelijke tuin en het op een goede manier voeren van vogels zijn te vinden op www.vogelbescherming.nl. stimuleert daarom het vogelvriendelijk inrichten van tuinen en het voeren van vogels. Het is bij het voeren van vogels belangrijk om badjes, water- en voerstations goed schoon te houden en om drinkwater en strooivoer regelmatig te verversen. Meer tips voor een vogelvriendelijke tuin en het op een goede manier voeren van vogels zijn te vinden op www.vogelbescherming.nl.

Goed monitoringsysteem belangrijk
Monitoring van dode wilde dieren richt zich in ons land veelal op specifieke soortgroepen en/of ziektes (bijvoorbeeld vogelgriep). Een goed monitoringsysteem als het gaat om het verzamelen van meldingen van dode wilde dieren en het laten onderzoeken op de doodsoorzaak bestaat echter nog niet. Vogelbescherming Nederland, SOVON Vogelonderzoek Nederland, Alterra – Wageningen UR en Dutch Wildlife Health Centre pleiten er bij de overheid voor om snel een dergelijk systeem op te zetten en te financieren. Naast verdieping van de kennis van ziektes moet dit systeem een alarmfunctie krijgen. Ziektes onder wilde dieren kunnen namelijk besmettelijk zijn voor de mens of voor (landbouw)huisdieren. Snelle signalering en actie is dan geboden.

Tips voor uw hond bij warm weer

Vermijd inspanning bij hoge temperaturen. Uw hond is wellicht nog actief genoeg, maar na een tijdje spelen met b.v. een frisbee kunnen honden oververhit raken. Een hitteshock als gevolg van overmatige inspanning komt regelmatig voor. Als dit gebeurd, maar de hond nat met een natte handdoeken of de plantenspuit en leg hen in de schaduw of kelder. Vertrouwd u het niet, dan naar uw dierenarts.

Wees voorzichtig met het uitlaten van uw hond op asfalt en bestrating, die in de volle zon staat. Ze warmen snel op door de korte afstand van hun lichaam en het warme wegdek. Ook raken ze normaal een deel van hun warmte kwijt via hun voetzolen, maar dat gaat dan ook niet meer. Beter is het om gras op te zoeken of een gebied met veel schaduw.

De meeste honden zwemmen graag maar u moet wel oppassen voor de mogelijkheid van botulisme. Honden en andere dieren kunnen er ziek van worden, mensen krijgen huidirritatie als ze in het besmette water gaan. Ook andere pathogenen kunnen zich met het warme weer in het water ontwikkelen.

Met de lage waterstand in de rivieren zijn onverwachte stromingen ook een gevaar en ¨onfrisse¨ stoffen in het water kunnen in hogere concentraties voorkomen.

Een zwembadje in de tuin of op het balkon is de veiligste optie en uw huisgenoot kan daar naar eigen believen gebruik van maken.


Gevaarlijkste hond blijkt teckel
.

Menigeen zet het op een lopen bij het aanschouwen van een likkebaardende pitbull, bouvier of rottweiler. Onnodig, zo blijkt. Het is namelijk juist allemansvriend de teckel die de agressiefste hond is.

Wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania zijn met deze bijzondere uitkomst van hun onderzoek naar voren gekomen. Voor deze studie ondervroegen zij meer dan zesduizend hondenbezitters. Hieruit werd een lijst opgesteld van agressieve honden, waarop 33 verschillende hondenrassen staan.

De onbetwiste nummer een van deze lijst is dus de teckel. Niet alleen maakt deze worst op pootjes het meeste lawaai, ook heeft twintig procent van deze honden al eens een voorbijganger in zijn enkels gebeten of een poging daartoe gedaan. Hetzelfde aantal teckels gaat met andere honden op de vuist, en 1 op de 12 exemplaren heeft zelfs al eens naar het baasje gehapt.

De chihuahua, een hondje dat zelfs in een redelijke binnenzak past, is goed voor de tweede plek. Ook dit hondje valt regelmatig andere honden aan. De Jack Russell bezit de derde plek in de 'rothonden-top 3'. Wie op zoek is naar een hond die wel lief is, moet rondkijken naar een basset, golden retriever, labrador of greyhound.
Volgens een van de onderzoekers is er een mogelijkheid dat kleinere honden genetisch meer voorbestemd zijn voor agressief gedrag dan hun grote soortgenoten als een pitbull of rottweiler. Deze honden staan pas halverwege op de lijst genoteerd. Bij de kleine 'schattige' hondjes ligt het percentage beten of pogingen daartoe richting vreemden maar liefst 20 procent hoger dan het gemiddelde. De aanvallen op andere honden ligt bij de kleintjes zelfs 30 procent hoger dan bij hun grote soortgenoten.